Tro, håb og fibromyalgi

Chokolade-jordbærtærte

 

Chokolade-jordbærtærte

 

Jordbærtærte med chokoladebund, creme og friske jordbær – alt sammen både vegansk, glutenfri, laktosefri og fri for raffineret sukker. Både kagebund og creme fået en smule orangesmag, som spiller fint sammen med chokolade og jordbær. Da cremen ikke indeholder æggeblommer til at give den gule farve, er appelsinskal- og saft en lækker farvegiver, og derudover har jeg valgt at give cremen et ekstra sundhedsboost med røde linser, som også tilføjer gule farvetoner, når den er blevet kogt. En banan som blendes i cremen giver blødhed og sødme, så der ikke derudover skal tilsættes ret meget sødme.

 

Tærtebund:

200 g dadler

1 appelsin + lidt vand (se nedenfor i opskriften)

2 spsk. kokosolie

1 spsk. hørfrø, kværnede

2 spsk. peanutbutter

2 spsk. kakao

0,75 dl. fuldkornsrismel

0,5 dl. fuldkornsboghvedemel

1 tsk. bagepulver

½ tsk. vaniljepulver

1 knivspids salt

 

Aftenen før:

Skær dadlerne ud i mindre bidder, hver daddel i 3-4 stykker. Riv appelsinskallen af appelsinen med et fint rivejern. Pres saften af appelsinen. Fyld saft og reven appelsinskal i et målebæger og fyld vand i indtil der er 1 dl. væske i alt. Hæld den fortyndede appelsinsaft over dadlerne og lad dem trække i køleskabet natten over.

Næste dag:

Tænd ovnen på 180 grader og lad den varme op, mens dejen laves.

Hæld dadler, smeltet kokosolie og peanutbutter i en foodprocessor forsynet med S-kniv. Skyl skåeln fra dadlerne med 0,25 dl. vand, og hæld også skyllevandet i foodprocessoren. Blend dadlerne indtil det er en ensartet masse. Kværn hørfrøene på en kaffekværn, og hæld de kværnede hørfrø i foodprocessoren sammen med de øvrige ingredienser. Brug pulsfunktionen, indtil alt er blandet, pas på ikke at over-køre dejen.

Beklæd en lille springform med bagepapir. Hæld dejen i og glat overfladen med en dejskraber.

Bag kagen ved 180 grader i ca. 30-35 minutter. Lad kagen køle af på en bagerist.

 

Creme:

1 appelsin

3½ dl. nøddemælk

½ dl. røde linser

1 spsk. majsstivelse

1-2 spsk. desmerara sukker (eller evt. ahornsirup)

1 banan

 

Riv appelsinskallen af appelsinen med et fint rivejern. Pres saften af appelsinen. Hæld appelsinskal og -saft samt nøddemælk i en lille gryde.

Hæld de røde linser i en sigte og skyl dem grundigt, inden de hældes i gryden til appelsin-nøddemælken. Bring blandingen i kog og kog for svag varme i 25-30 minutter, mens der røres ofte for at undgå, at mælken brænder på.

Efter 25-30 minutters kogetid vil linserne være tydeligt kogt ud. Tag gryden af varmen og blend blandingen med en stavblender. Pas på, blandingen er kogende varm! Blend blandingen helt jævn og glat. Tilsæt majsstivelsen og blend igen til cremen er helt jævn. Sæt gryden tilbage på kogeblusset og lad den koge op i et par minutter. Tag derefter gryden af varmen, sluk for kogeblusset og gør klar til at blende endnu en gang, men skær først bananen i skiver, kom den i den varme creme og blend til en jævn creme. Til sidst smages til med sukker (eller ahornsirup), cremen skal ikke være voldsomt sød.

 

Pynt: 250 g jordbær eller andre friske bær. Anden frugt kan selvfølgelig også bruges.

10 g. reven mørk chokolade af god kvalitet uden raffineret sukker.

 

Lad både kagebund og creme køle helt af, inden tærten samles. Kagebunden lægges på et fad, cremen fordeles på kagebunden. De skyllede, rensede og afdryppede bær fordeles på cremen. Den revne chokolade drysses over.